Wowch, måste ses!
Förr var de smala av naturen utan ens FÖRSÖKA att hålla sig hälsosamma och i form, varför blir vi i dagens samhälle då överviktiga med diabetes efter all dagens kunskap och forskning!?
Processerad mat som läsk, chips, godis, snabba kolhydrater gör att våra kroppar inte hanterar näringen på samma sätt som om vi hade ätit ren mat. Det kan göra så kroppens hormon hamnar i obalans och denna mat lagras som fett istället för att det åker ut.
Kroppen har en förmåga att SJÄLV ställa in sig, OM vi äter mer gör kroppen av med mer och OM vi äter mindre ställer kroppen in sig på att förbränna mindre.
Detta påverkas av hormonerna och proceserad mat sätter hormonerna i obalans vilket gör att kroppen inte klarar balansen själv längre.
Allt det leder till att vi känner att vi behöver gå på ”diet”, få i oss mindre och hålla koll på alla kalorier vi stoppar i oss. Vi har alltså tagit över vår kropps uppgift eftersom vi väljer att stoppa i oss skit.
I praktiken kan du alltså äta hur mycket du vill om du äter rätt!
En tydlig regel – en hälsosam kropp ställer automatiskt in sig på in vs. ut! Du förblir alltså som du ska vara automatiskt.
Så vad har vi fått om bakfoten? Det korta svaret är "allt från den mest grundläggande principen till de mest detaljerade råden".
Det mer utförliga svaret presenteras i boken; “The Obesity Epidemic: What caused it? How can we stop it?” (October 2010) Rubrikerna är följande:
1) Vi har fått den viktigaste principen av att banta fel. Energi in är inte lika med energi ut (sätt en liter bensin i en dieselbil så förstår du). Vad säger egentligen den första termodynamiken? Under vilka omständigheter gäller det? (Inte bara till en människa, det är säkert). Varför har vi ignorerat det naturliga och vilka konsekvenser har det fått?
2) Vi har fått den matematiska formel fel. "1 lbs = 3500 kalorier" och "Att förlora 1 lbs av fett måste du skapa ett underskott på 3500 kalorier" har blivit en lag. Vet du var det kommer ifrån? Kan du bevisa det? Oroa dig inte, det kan inte heller någon av våra statliga myndigheter eller organisationer fetma och ändå använder de sig av den hela tiden.
3) Varför vet nästan ingen att vi gjorde en U-sväng i vår kost rådgivning 1983 (efter USAs exempel 1977). Varför gjorde vi detta? Vad var de råd som ändras? Varför gör man inte någon koppling mellan detta och explosionen av fetma, diabetes och andra moderna sjukdomar som kom samtidigt?
4) Visste du att det absolut inte har bevisats att äta mättat fett orsakar hjärtsjukdomar? Visste du att ”Food Standards Agency” erkänner att forskningen att försöka bevisa detta inte ens har gjorts, och förmodligen aldrig kommer göras?
5) Vet du fetthalten i kött? (Jag slår vad om att detta kommer att överraska dig). Vet du att ”Food Standards Agency” och NHS lista över "mättat fett" domineras av förädlade kolhydrater vilket är kex, pajer, bakverk, chips, salta snacks, choklad, glass, kakor och så vidare. Jag håller helt med om att vi inte bör äta dessa livsmedel. Det som gör att de ändå äts är eftersom de är söta, bearbetade kolhydrater, inte för att det är någon mat i dem.